Vecka 24

Mina veckobyten är egentligen på lördagar men jag har en förmåga att glömma bort att blogga på precisa dagar så ni får bild idag istället 🙂

Vecka 24 (23+0)

Kroppen: Om du hittills inte funderat så mycket över det här med att vänta barn, blir det mer uppenbart nu när magen blir större. Du har nu gått upp 5–7 kilo, vissa ännu mer. Det är vanligt med ryggproblem, till exempel att du känner dig trött eller har ont i svanken. Foglossning är en annan vanlig åkomma under graviditeten. Det beror på att brosket i fogarna som håller ihop bäckenbenen luckras upp något av graviditetshormonerna för att ge plats åt barnet när det sedan ska födas. Man blir överrörlig i bäckenlederna och kan få smärta och inflammation när bäckenbenen gnider mot varandra. Skulle det drabba dig får du försöka ta det lugnare och anpassa dig till vad kroppen klarar av. Efter förlossningen är det extra viktigt att inte belasta bäckenet för mycket genom att till exempel bära tungt, på så sätt kan fogarna läka. Man kan känna av hur livmodern drar ihop sig och blir stel ibland, så kallade förvärkar, livmodern tränar på detta sätt upp sig inför förlossningen. Ibland kan vibrationer eller gropigt underlag från när man åker bil framkalla förvärkar, men det är helt naturligt.

Barnet: Vikten har ökat markant på senare tid och barnet väger nu runt 600 gram och är cirka 30 centimeter långt. Barnet ska de resterande veckorna femdubbla sin vikt. Nu utvecklas svettkörtlar, men huden är fortfarande så pass tunn med bara lite fett så det ljumna vattnet är perfekt. Naglar på både fingrar och tår börjar växa ut.

(Informationen tagen från Familjeliv)

Hur står det till med mig då? Jodå, det är rätt okej. Har gått upp ungefär 8-9 kg (det beror på vilken dag det är :)) Har inga direkta ryggproblem men däremot så kan jag få djävulskt ont från skinkan och ner i höften. Känns ungefär som någon nerv kommer i kläm. Gör fruktansvärt ont och jag kan inte röra mig då knappt, måste stå stilla på ett ställe, funkar inte att ligga eller sitta då. Som tur är kommer inte de anfallen så ofta längre. De har faktiskt hållt sig borta nästan hela tiden sen vi kom hem från Thailand. Himla skönt måste jag säga. Vill inte gärna få tillbaka det.

Imorgon ska jag till barnmorskan men ärligt talat vet jag inte vad jag ska göra där. Ska kanske försöka leta reda på den informationsfoldern jag fick i början. Där står det vad man gör på de olika besöken. Får uppdatera er efter morgondagen om vad besöket gick ut på.

117 dagar kvar till beräknad förlossning
♥♥♥
pixelstats trackingpixel

Leave a Reply