Mandelmjölk

Då har jag äntligen testat på att göra egen mandelmjölk! Jag har länge köpt mandelmjölk och har på senare tid tänkt att det skulle vara kul att göra egen. Det tog bara ett tag för mig att få ändan ur och köpa en nötmjölkspåse så därför har det dragit ut på tiden.

Så hur gick det då?

Det gick väldigt lätt och jag blev inte avskräckt från att göra om det. Smaken blev däremot inte alls bra men jag tänker inte ge upp. Jag hade i två dadlar för att söta drycken men de var nog dåliga för det både smakade och luktade konstigt. Jag visste inte ens att dadlar kunde bli dåliga men de kunde de tydligen haha. Jaja, nu är jag en erfarenhet rikare. Nya mandlar är satta i blöt så en ny omgång mjölk ska göras imorgon.

Så här gjorde jag

Först la jag mandlarna i blöt över natten. Det gör man för att ta bort svårsmälta enzymer och för att få en mildare smak på mandeln.

På morgonen sköljde jag mandlarna och la dem i mixern tillsammans med 2 dadlar (jag rekommenderar efter egen erfarenhet att välja några som inte är dåliga om du vill använda denna sötning) och 5 dl kallt vatten. Sedan mixade jag detta runt 5 minuter, kanske längre.

Det ska bli en relativt slät vätska. Späd med mer vatten under tiden för att bestämma vilken tjocklek du vill ha på din mjölk. Jag hade även i lite vaniljpulver.

När du har något som ser ut som mjölk i din mixer så häller du av det i en nötmjölkspåse. Jag har en i ekologiskt bomullstyg från Råvarubutiken.

Sedan pressar man ur mjölken med hjälp av händerna. Svårare än så är det inte. Häll upp i glasflaska och förvara i kylen. Ska hålla ett par dagar.

Det finns en mängd olika recept och förslag på sötning, det är bara att googla. När jag har lyckats att få en välsmakande dryck så uppdaterar jag er.

pixelstats trackingpixel

Leave a Reply